IKEA: Stapla

De opdrachtomschrijving voor dit project was het ontwerpen van een multimediameubel voor IKEA in 2012, aan de hand van een toekomstscenario en drie gebruikersscenario’s.

Op basis van de analyse naar multimediameubels, randapparatuur en mechanismen is een macroscenario geschreven. In dit macroscenario wordt er gekeken naar het verleden (5 jaar terug), het heden en de toekomst (over 5 jaar). Een aantal punten die naar voren komen uit dit scenario zijn dat mensen kleiner gaan wonen, vrijwel alle huishoudens een flatscreen televisie hebben en dat de beelddrager voor steeds meer doeleinden gebruikt wordt.

Uiteindelijk is het concept van de STAPLA gekozen als beste concept op basis van het macroscenario, de scenario’s, de IKEA-analyse en het Programma van Eisen. De STAPLA is een modulair systeem. Het gehele aanbod bestaat uit vier componenten die los verkocht
worden. De componenten kunnen worden afgesloten met behulp van rolgordijnen. Alle kastdelen zijn op twee manieren te plaatsen, omdat het geheel een kwartslag gedraaid kan worden.